Årets Biografinnovatör 2021

För andra året i rad delar Biografcentralen och Bio.se ut utmärkelsen Årets Biografinnovatör. Priset delas ut till en person inom biografbranschen som gjort något utmärkande för biografbranschens utveckling.

Årets Biografinnovatör 2021 är Magnus Thuvesson, ordförande och visionär på Folkets Hus Älmhult.

Och motiveringen lyder:
“Med en tydlig vision, under ett år kantat av restriktioner som slagit hårt mot biobranschen, har den här personen lyckats ge invånarna på sin ort något som tidigare endast funnits i storstäderna. Genom en ombyggd biograf med fullständiga rättigheter i bar, bistro och salong och med tonvikt på ekologisk och lokal mat. Genom en verksamhet med en bred variation i film men även direktsänd sport, livekonserter för både vuxna och barn, stand up, ölprovningar och en jazzfestival i internationell klass. Trots pandemisk snålblåst och en föränderlig hinderbana av restriktioner har biografen lyckats nå fler och fler ortsbor med sina uppskattade evenemang. En sann inspiratör för biografer över hela Sverige.”

“Oj, så himla glad och hedrad för den här utmärkelsen. Vi har försökt skapa något som skulle få oss själva att gå på bio oftare. Jag har min bakgrund inom musikfältet och tycker att biografbranschen har förstått vad en bra lokal betyder för kulturupplevelsen. Att få ta storstan till lilla Älmhult har varit en bärande del av vår vision och det här känns som ett fint kvitto på att det funkar.” säger Magnus Thuvesson, ordförande i Folkets Hus Älmhult och Årets Biografinnovatör 2021.