Sigur Rós hyllade dokumentär Heima för första gången på bio i Sverige.

Sigur Rós är vid sidan av Björk Islands starkast lysande stjärnor på den musikaliska himlen de senaste 20 åren. Trion kombinerar klassiska strukturer med melodiska rockinslag och slog igenom 1999 med Ágætis byrjun – ett unikt album som fick skribenter världen över att lönlöst famla efter liknelser. Sångaren Jónsis mjuka falsettröst har ofta liknats vid en ängels, i brist på rimliga motsvarigheter.

Heima är dokumentärfilmen om Sigur Rós intima turné i hemlandet sommaren 2006, en resa som tar dem mellan stora konserter i Reykjavík och Ásbyrgi, ut i naturen till nedlagda värv och överdådiga dalar, till småskaliga framträdanden inför bybefolkning. Filmen har gång på gång kallats en av de bästa musikdokumentärerna någonsin och hade premiär på Reykjavík International Film Festival i september 2007, för att senare ges ut på DVD.

Heima har däremot aldrig fått en biorelease i Sverige, vilket är synd då det är en natur- och musikskildring som verkligen förtjänar, nästan kräver, en stor duk.

heima cover

Villkor:
Öppen visning: 45 % i filmhyra. Garantihyra 1 680 kronor per spelvecka. Kontakta oss om ni önskar visa filmen under en längre tidsperiod än en spelvecka för eventuell bibehållen garantihyra
Sluten visning: 2 300 kronor (biografer i Biografcentralens nätverk samt filmstudios (SFF) erhåller rabatt om 300 kronor)
Villkor Skolbio: 1 900 kronor för 1 visning.
Moms 6%
Frakt tillkommer.
Format: DCP med engelska undertexter.
Längd: 102 minuter
Bioguiden: Tillgänglig för repertoarplanering och kan visas på både öppna och slutna visningar.
Åldersgräns: 7 år