Barnbiokonferens Malmö
7-8 juni

Award Ceremony - Årets Barnbio 2016

Prisutdelning Årets Barnbio 2015 under BUFF Filmfestival. Från vänster: Sanna Volny, Biocafé Tellus, Elisabet Gustafsson, Sveriges Filmregissörer, Lena Ek och Susann Torgander, Panora/Folkets Bio Malmö, Martina Olsson, Bio Rio, Jens Lanestrand, Biografcentralen

24 timmars inspiration, utbyten och möten kring kvalitetsfilm för barn och unga på Årets Barnbio, biograf Panora på Möllevången i Malmö.

Vi välkomnar alla Sveriges biografer, kommunala kultursamordnare, regionala resurscentrum och övrig bransch till Biografcentralens årliga Barnbiokonferens, den fjärde i ordningen.

Årets tema är “Gör biografen till barnens rum!” där det blir flera inspirerade och konkreta exempel från lyckade verksamheter på biografer landet runt.

Program

Tisdag 7 juni
Filmrullen – filmklubben som gör succé!
Filmklubben Filmrullen i Karlshamn drivs av kommunen på privata Metropolbiografen. Kultursamordnare Pernilla Ekvall Liljeqvist berättar om upplägg, ekonomi och höga publiksiffor! Ladda hem vårens Filmrullen program här!

Unga Kino – ungdomarna tar över! 
Vid Unga Kinos filmvisningar tar ungdomarna över driften av biografen och blir direkt involverade i verksamheten. Hanna Sersam, marknadsförare på Folkets Bio Lund, delar med sig av det praktiska såväl som insikterna ungdomspubliken har gett dem.

Panelsamtal: Vilka filmer passerar nålsögat?
Redan innan filmerna når biograferna passerar de en kedja av urvalsprocesser. Hur görs valen och vilka tankar ligger bakom? Deltagare: Rose-Marie Strand, Folkets Bios distribution, Daniel Lundquist, programchef BUFF, Nils-Thomas Andersson, Filmcentrum, och Helene Mohlin från produktionsbolaget Mint AB.

Juniora – Årets Barnbio skapar ringar på vattnet
Med samlat fokus på publiken, en rik repertoar och kringarrangemang har Juniora, årets värdbiograf och vinnare av Årets Barnbio, etablerat sig som en aktör som tar barnen på allvar och lyfter barnfilmens status. Lena Ek, projektledare, sammanfattar invigningsåret och vinsterna av att satsa på barnfilm.

Panelsamtal/Öppet forum: Att bygga koncept
Under de senaste åren har flera nya satsningar på barn- och ungdomsfilm dykt upp runt om i landet, och ofta har de fått egna namn och paketeringar. Vi låter biograferna berätta om tankarna bakom, kring målgrupper och programsättning, såväl som kringaktiviteter och att skapa mervärde.

Molly Monster och äggmysteriet – Förhandsvisning och Q&A
Exklusiv förhandsvisning av Molly Monster och äggmysteriet (premiär i september) och Q&A med Michael Ekblad, en av filmens regissörer. Visas i samarbete med BUFF, Folkets Bio och Slugger Film.

Onsdag 8 juni
Barnfilmsstafetten – en satsning på nationell nivå
Riksföreningen Biograferna har med stöd av SFI tagit fram konceptet Barnfilmsstafetten, en nationell satsning på att höja barnfilmens status och ge verktyg åt biograferna att bredda sin repertoar och hitta marknadsföringsvägar. Christina J Thonman delar med sig av lyckade exempel och tips på aktiviteter, värdskap och inramning. Ladda hem Barnfilmsstafettens handbok här!

Filmarvet – klassiker för barn & unga
Lova Hagerfors från Svenska Filminstitutet berättar om svensk barnfilmstradition, visar filmklipp och ger idéer om hur filmerna kan paketeras och presenteras på bio. Samt det praktiska kring filmbokning, kostnader och rättigheter.

BUFF i hela Sverige – festivalen för barn & unga på turné
Malmöbaserade BUFF tar med sig världens bästa film ut i landet och gör lokala upplagor av festivalen. I biomörkret får publiken möta olika kulturer, höra främmande språk och följa med på oändliga äventyr. Festivalchefen Julia Jarl berättar mer om årets program och turnéplan.

Biografen som barnens rum – upplevelse, kreativitet och inspiration
En masterclass i upplevelsedesign med fokus på aktivt deltagande. Möt Briza maximas upplevelsedesigners, som ger dig verktyg och inspiration att använda dina tillgängliga resurser maximalt för att ge barn och unga en totalupplevelse. Nya grepp som knyter an till verksamhetens syfte och vad varje enskild film vill väcka hos sina besökare. Luisa Carbonelli är scenograf och kulturförmedlare i fysiska rum, Rebecka Eriksson är upplevelsedesigner, demokratikonsulent och guide. Tillsammans ger de designverktyg i teori och praktik som hjälper dig gå bortom invanda spår när du ska bjuda in barn och unga.

Juniora 1 år

Bilder från när Biograf Panora/Juniora fyllde 1 år.

5-årskalas!
Biografcentralen fyller 5 år 2016 och det ska firas! Vi gör tisdagkvällen lite extra lyxig och festlig när vi äter sommarbuffé tillsammans på Far i hatten i Folkets Park. Hipp hipp hurra!

Konferensen är lunch-lunch med gemensam middag och börjar tisdag 7  juni klockan 12.00 med lunch och onsdagsprogrammet avslutas 13.00 och därefter lunch.

Konferensavgift är 850 kronor + moms inklusive alla måltider (fika, lunch x 2 och middag tisdag kväll) per deltagare.
Vi uppmuntrar dig som biograf att söka stöd för denna konferens från SFI, läs mer här!
Det finns ibland även resestöd/kompetetensutvecklingsstöd att söka från ert regionala resurscentrum för film, hitta ditt här!

Sista anmälningsdag är onsdag 1 juni.


Anmälan Barnbiokonferens:

Skickar