Barry Lyndon (1975)

“Barry Lyndon är till slut, som historisk filmhjälte, något så ovanligt som en sammansatt karaktär av ont och gott. Det vi ser är därför en tragedi, en berättelse om ett alltför högt spel och en människa som dukar under för makter ouppnåeliga i styrka. När filmen om Barry Lyndon är slut och man återkallas till sitt tjugonde århundrade är det här, i konstaterandet av tidlösa mänskliga svagheter, som man ser Stanley Kubricks mening med detta storverk. Ty ett storverk är det, märkvärdigt, felfritt, konsekvent och överväldigande skönt.” Lasse Bergström i Expressen

Redmond Barry, av en fin men fattig irländsk familj, älskar sin sköna kusin Nora Brady, som emellertid också uppvaktas av kapten Quin. Då Redmond dödar – eller snarare tror sig ha dödat – honom i en duell, flyr han till Dublin för att söka lyckan. Så småningom tar han värvning och deltar i Sjuåriga kriget, deserterar men hamnar i stället i den allierade tyska armén, varefter han tar tjänst hos en österrikisk äventyrare och är honom behjälplig vid hans inte alltid hederliga kortspelsaftnar. Redmond träffar den vackra och rika Lady Lyndon, vars invalidiserade make snart avlider, gifter sig med änkan och får anta namnet Barry Lyndon. Men efter en tid lämnar han henne alltmer ensam varpå han förslösar hennes pengar på vidlyftiga affärer och uppträder brutalt mot hennes son i föregående äktenskapet, Lord Bullingdon, som till slutlämnar hemmet i vredesmod. Deras egen unge son omkommer i en ridolycka, och sedan den återvändande Bullingdon sårat Barry vid en duell så att benet måste amputeras under knäet, tvingas Barry lämna den Lyndonska egendomen för att aldrig mer återvända.

Regi – Stanley Kubrick
Producent – Stanley Kubrick
Manus – Stanley Kubrick
Förlaga – The Memoirs of Barry Lyndon (Roman)
Produktionsland – USA, Storbritannien
Längd – 185 min

Villkor:
Öppen visning: 45 % i filmhyra. Garantihyra 1 680 kronor per spelvecka. 
Sluten visning: 2 300 kronor (biografer i Biografcentralens nätverk samt filmstudios (SFF) erhåller rabatt om 300 kronor)
Moms 6% tillkommer.